BOWHOUSE-W01 1 / 19
BOWHOUSE-W02 2 / 19
BOWHOUSE-W03 3 / 19
BOWHOUSE-W04 4 / 19
BOWHOUSE-W05 5 / 19
BOWHOUSE-W06 6 / 19
BOWHOUSE-W07 7 / 19
BOWHOUSE-W09 8 / 19
BOWHOUSE-W10 9 / 19
BOWHOUSE-W11 10 / 19
BOWHOUSE-W12 11 / 19
BOWHOUSE-W13 12 / 19
BOWHOUSE-W14 13 / 19
BOWHOUSE-W15 14 / 19
BOWHOUSE-W16 15 / 19
BOWHOUSE-W17 16 / 19
BOWHOUSE-W18 17 / 19
BOWHOUSE-W19 18 / 19
BOWHOUSE-W20 19 / 19



Constructed project stemmed from Le Petit Pari(s) book, published April 2014

“The World is Yours” as Queen’s native rapper Nas has once dropped.

Literally, what’s outside is ours to share.

The redefinition of public space as the negative image of private space broadens the range of possibilities in terms of reinterpreting urban space.

These are the guidelines of this hip hop rooted architecture:

To reclaim neglected areas of the city to transform them, using existing objects just like a sampler to rebuild a whole new track.

Settled as an extension of a public square, the Bow-House showcases a unique kind of shelter. Indeed, this project is an open housing unit, literally a straight continuity of the public space that is open to all passers-by and welcomes everyone in a light and clear space. It extends out towards the sidewalks of the streets.

This spontaneous community location redefines the perception of housing as it is a shelter for all to share.

Bow-House is a flexible system, not a mobile house but a light and static, zero-cost housing for nomadic people.

Housing, in its essence is no more than a prime shelter, however, it has turned into an emotional closet; we are collecting objects to “improve” our privacy by filling the empty spaces of our homes.

We could easily find all the services that a house allows in any city: a hotel rather than a bedroom, a spa wider than a shower, a restaurant instead of kitchen, etc … By making use of the large number of opportunities that any city provides, we can boost these activities and lower the prices due to this massive new usage.

The Bow-House project is a vertical extension of the property parcel that adds another layer to the existing building. It becomes an eye opener added to a blind wall and a large bow window added as an extension of the existing building.

The house consists of a combination of assembled salvaged windows.

As the living memory of buildings to which they once belonged, the windows are assembled and reassembled in a random patchwork, shapes, colors of glass, and types: inward- or outward-opening systems, sliding or pivoting, louvered or folding windows; the combination of different windows creates a modular screen.

This project aims to encourage public participation as an act of resistance against the laws of the marketplace, the commodification of construction, and lobbying by local authorities, which poison architecture with its standards and labels.

Graffiti and blind walls have always made amazing combinations as they show architectural anatomies that are natural extensions of the public domain.

As for the project, it sets the background wall perfectly as an urban wallpaper for the house, a welcoming place to share that is increasingly even more than the feeling of an open location.

Bow-House is a graffitectural project, an emerging architecture coming straight from the Hip-Hop domain that turns the neglected parts of the city into a spontaneous piece;

Even though the project installation is made out of many doors, none of them where used to fulfil their initial function as the entrance is an open gap, an invitation to welcome each and every one who passes down the street.

  • State: Livré
  • Year: 2014
  • City: HEERLEN
  • Team: Amélia Chevée, Hubert Yohann, Lise Marie Architects, Erol Oztan Curator, Laurent Clement Photographer