LA NOUVELLE HELOÏSE

Settled in the 13th district of Paris, a few steps aways from the Héloïse and Abélard’s square, Agoratic’s brand new office propose several digital training rooms , temporary offices, meeting rooms. Nowadays it mostly work as a showroom and exhibition space. The scope statement essentially included a need for multipurpose spaces .

To facilitate the use of  the office, we’ve created, developped and patented floating walls systems, suspended 3mm above the floor and below the ceiling. Theses elements that includes walls and full height doors are patented under the name of MuMo ( Mur Mobiles in French, meaning Mobile Walls ).

This system enables to create multiple combinations of various sizes of spaces ; The movement of the MuMo draws multiple axis of rotation ; The black and white masses are the results, the physical footprint of this circular motion.The axis intersections are treated as a set of a tree-dimensionnal chessboard, with alternating light and dark  squares boxes.

The result produces a meaningful structure to this ballet of moving walls, where the whole is different from the sum of its parts.

The architecture of La Nouvelle Heloïse materializes a space with multiple ways to  discover space, with flexibile and and autonomous structural system.

This bicephalous space experiments visual distortions ; false mirrors, symetries and real time fish-eye effect.

The offices stretches and contracts, divides, adds and creates polymorphic spaces, from remote workpod to generous meeting-rooms.

The walls glide like musical notes, merely touching each others, hugging and separating perpetually, as a continuous tribute to Heloïse and Abélard.

As a polymorphous space, a monochrome camouflage, bicephalous, La Nouvelle Heloïse frame and dissolves the space with an ambiguity of its own ; between a familiar space with retro references and the invention of a futuristic typology.

 

 

  • Type: Cultural I Showroom I  Offices
  • State: Built
  • Year: 2016
  • City: PARIS
  • Client: AgoraTic
  • Area: 110m2
  • Team: Stéphane Malka Architecture / Laurent Clément Photographe
Your Server is Unable to connect to the Google Geocoding API, kindly visit THIS LINK , find out the latitude and longitude of your address and enter it manually in the Google Maps Module of the Page Builder
Your consent is required to display this content from youtube - Privacy Settings
NEWSLETTER
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google